Kako se podati na samostojno poslovno pot?

V poslovne vode vodijo različne poti. Če niste v posel vpeti od malih nog, kot je to primer v družinskih podjetjih, obstaja največja verjetnost, da se za to zahtevno pot odločite med šolanjem ali morda kdaj kasneje v življenju. Ne glede na to, kdaj in zakaj, pa je pred tem potrebno upoštevati nekaj modrih nasvetov.

Na poslovneže nekateri morda gledajo nekoliko zviška, češ »poln je denarja«, ob tem pa kratko malo spregledajo ves trud in čas, ki ga poslovnež vloži v svoj posel. Tu so številne neprespane noči in delovniki brez konca in kraja. Ne le 8 ur na dan, poslovnež, ki vodi svoje podjetje, je v njem zaposlen 24 ur na dan, skozi celo leto.

Prvi koraki v posel

V posel se nikakor ne spuščajte iz raznih hitrih vzgibov v želji po samostojnosti brez vsakršne ideje. Že res, da si poslovnež v svojem podjetju lahko po svoji volji odredi svoj delovni čas in dopust, a pozor! Resni poslovneži delajo precej več kot le 7 ali 8 ur na dan. Neredko so zaposleni vse do večera in ne poznajo vikendov in praznikov. Tako pač je, ko gre za tvoj posel, za katerega odgovarjaš in se dogovarjaš sam.

Poslovna ideja in načrt

To dvoje naj bo ključ pred samo odločitvijo za odprtje podjetja. Na začetku morate vsekakor imeti dobro poslovno idejo, ki jo morate biti sposobni tudi realizirati. Preveriti morate konkurenco, kar je danes s spletom precej lažje kot nekoč. Če na trgu že obstaja uspešno podjetje z enako storitvijo, boste precej težje uspeli kot sicer.

Poslovna ideja
Poslovna ideja in načrt sta ključna za odločitev o odprtju podjetja.

Potrebujete seveda tudi dober poslovni načrt. Ta naj poleg same ideje zajema še finančni plan. Torej, koliko denarja potrebujete za to, da zadevo realizirate do prve prodaje. Ne pozabite všteti stroškov za odpiranje in zagon podjetja, računovodstvo, bančne storitve in podobno.

Ste sami sebi dovolj?

Tudi na to vprašanje si morate odgovoriti v sklopu prejšnjega odstavka. Morda ste se odločili za posel, v katerem ste potrebni samo vi in boste zagotavljali celotno storitev od prvega do zadnjega koraka. Denimo, da postavljate spletne strani WordPress in obvladate celoten proces, ki je potreben, da stranki v roke predate brezhibno delujočo spletno stran.

Kaj pa v primeru, da stranka želi zahtevnejšo spletno stran, za katero je potrebno znanje programiranja in grafičnega oblikovanja? Če ne obvladate vsega, boste morali koga zaposliti ali najeti zunanje sodelavce. To pa seveda stane in denar za njihove stroške morate imeti na svojem računu, še preden vam bo stranka plačala za končni izdelek. V nasprotnem primeru se kaj hitro lahko znajdete na tankem ledu.

Samozavestno in pogumno

V poslovnem svetu ne sme biti omahovanja ali ugibanja. Prestrašeni in nezanesljivi obrazi prav tako ne sodijo na ta parket. Morda imate določena znanja in je vaša ideja dobra, a v primeru, da boste potrebovali poslovne partnerje, boste te pridobili zgolj z znanjem, pogumom in samozavestjo.

Postati morate oseba, ki je vredna zaupanja, s katero bodo želeli sodelovati tudi drugi. Seveda bo na poslovni poti tudi nekaj težav, a ključno je, da ste nanje pripravljeni in ste jih sposobni premagati. Bistveno je, da v svojo idejo verjamete, toda tega ne smete početi na slepo. Prisluhniti morate mnenjem in signalom iz okolice ter ustrezno ukrepati glede na informacije, ki jih boste na ta način pridobili.

Podjetništvo ponuja veliko svobode pri svojem delu, a od poslovneža terja resnost, predanost in pogosto tudi delo preko začrtanega urnika.

Komentiranje je onemogočeno.