5 zdravilnih rastlin z domačega vrta

Na vrtu gojimo marsikaj. Od najbolj priljubljene vsakdanje zelenjave, kot so solata, krompir, paradižnik in paprika, do dišavnic in sladkih sadežev. A obstajajo tudi rastline, ki lahko rastejo na domačem vrtu in nam nudijo precej več kot le okusen obrok.

Kar nekaj je namreč takšnih, ki pomagajo pri tej ali oni zdravstveni tegobi. Na nekatere verjetno niti pomislili ne bi. Prav zato vam tokrat predstavljamo 5 zdravilnih rastlin, ki lahko uspevajo kar na vašem vrtu. Pa poglejmo, katere so to.

1. Rožmarin za boljši spomin

Skupina britanskih psihologov je pred časom ugotovila izjemen učinek rožmarinovega eteričnega olja na človeški spomin, ki naj bi se močno izboljšal že ob samem vdihovanju vonja te »čudežne« rastline. Dr. Mark Moss je za Daily Mail tako povedal: »Naša študija je dokazala, da bi vonj rožmarinovega eteričnega olja lahko okrepil spomin pri zdravih odraslih.«

Zanimivo, že v stari Grčiji so učenci pred izpiti nosili vejice rožmarina, da bi si tako okrepili spomin.

2. Ingver proti marsikateri tegobi

Ingver je v resnici začimba, ki jo zlahka gojite doma v lončku ali na vrtu. To začimbo pridobivamo iz korenin rastline, v kateri se skriva tudi prava zakladnica eteričnega olja. In zakaj vse lahko uporabimo ingver? Ta super začimba je lahko v veliko pomoč pri naslednjih težavah:

  • Trebušni krči, napenjanje.
  • Glavoboli, migrene.
  • Težave s krvnim obtokom.
  • Potovalna slabost.

Ingverjev čaj je znan kot velik zaveznik imunskega sistema in je še kako dobrodošel v hladnejših obdobjih leta, ko na plano privrejo prehladi, gripe in druga virusna obolenja. Ingver deluje tudi protivnetno in pripomore k izboljšanju spomina.

3. Izjemni peteršilj

Peteršilj je rastlina, ki jo poznamo praktično vsi in se bohoti na skorajda vsakem vrtu ali v lončku na okenski polici. Gre za rastlino izjemno močnega in prepoznavnega vonja, ki se znajde v nedeljski juhi, kot začimba določenim jedem, na kuhanem krompirju in drugje. A peteršilj nosi v sebi še precej več kot to.

Peteršilj
Peteršilj, ki ga v kuhinji uporabljamo zelo pogosto, je zelo zdrava začimba.

Peteršilj je izjemno zdrava in vsestranska rastlina. Tako »glodanje« svežega peteršilja prežene neprijeten ustni zadah, saj deluje močno antibakterijsko. V ta namen lahko pijete tudi peteršiljev čaj. In ne le to. Z uživanjem peteršilja boste v telo vnesli precej železa, kalcija in folne kisline. S samo 25 grami te super zdrave rastline pa boste pokrili tudi dnevno potrebo po vitaminu C.

4. Pegasti badelj za zdrava jetra

Pegasti badelj je ena tistih rastlin, ki se konstantno pojavlja v oglasih za najrazličnejše prehranske dodatke in zdravila. Izvleček iz pegastega badlja namreč zelo ugodno vpliva na naša jetra, pomaga pa tudi pri boleznih žolča, je dober za kožo in odganja glavobole. Pegasti badelj se uporablja kot prečiščevalec zamaščenih jeter in kot ključen element pri skorajda vsaki kuri naravnega razstrupljanja telesa.

5. Baldrijan za boljši spanec

Zelo dobro znane so Baldrijanove kapljice, ki jih uporabljajo ljudje, ki imajo težave z nespečnostjo. Baldrijan se bo lepo prijel na vašem vrtu, katerega bo, ob tem, da je zelo koristen za zdravje, tudi polepšal. Izvlečki te rastline so izredno priljubljeni in uspešni pri odpravljanju težav s stresom, blago depresijo, nespečnostjo in podobno.

Če ste se spraševali, kaj posaditi v vaš vrt poleg sezonske zelenjave, ste zdaj zagotovo pridobili kakšno idejo več. Ob tem, da boste polepšali vrt, da bo še bolj raznolik, boste imeli pri roki vedno tudi nekaj naravnih, zdravilnih učinkovin.

Komentiranje je onemogočeno.