Razrez kovin z laserjem: kako deluje?

Laser je v kovinsko-predelovalni industriji danes nepogrešljiva naprava. Gre za tehnologijo, ki je bistveno spremenila to panogo in ponudila trgu mnogo novosti, poleg tega pa tudi pohitrila sam proces izdelave. Gre za izjemno natančen in hiter razrez kovin, kar s seboj, poleg hitrejše izdelave, prinaša še kar nekaj drugih prednosti.

V prvi vrsti vsekakor manjši odpad, saj je laser krmiljen preko posebnega računalniškega programa, ki poskrbi za to, da je materiala čim bolje izkoriščen. S tem, ko se zmanjša količina odpada, pa se seveda dramatično zmanjša negativen vpliv na okolje. Ker gre za napredno in moderno tehnologijo, je logičen prihranek tudi pri vstopni električni energiji.

Kako torej deluje laserski razrez?

Kot je znano, gre pri laserju za zgoščen in ozko koncentriran snop svetlobe, ki v svoji končni točki z visoko temperaturo natančno odreže kos kovine. Med najbolj učinkovite laserje s tega področja sodi laser s tehnologijo, imenovano Fiber.

Pri tej tehnologiji gre za laser, ki je dejansko nadgradnja klasičnega laserja. Fiber tehnologija v tem primeru omogoča še učinkovitejši postopek laserskega razreza, večjo natančnost upravljanja in najvišjo možno hitrost izdelave. Tovrsten laserski razrez je tako zelo učinkovit, da se lahko pohvali s kar do 80-odstotnim izkoristkom vložene energije.

V Sloveniji lahko s ponosom povemo, da imamo kar nekaj omembe vrednih podjetij za razrez kovin, pri katerih še posebej velja izpostaviti podjetje Kovinc d.o.o. Omenjeno podjetje se s sodobno tehnologijo in visoko učinkovitostjo dela uvršča v sam evropski vrh kovinsko-predelovalne industrije.

Kako deluje 3D laserski razrez kovin?

O 3D laserskem razrezu kovin govorimo takrat, ko je potrebno natančno obdelati oziroma razrezati cevi. Te so lahko narejene iz različnih kovin, najpogosteje iz aluminija, jekla ali nerjavne pločevine.

Na tem področju lahko rečemo, da v sam vrh tehnologije spada stroj Lasertube LT8 proizvajalca BLM GROUP, ki omogoča celo več klasičnih obdelav, kot sta rezkanje in posnemanje robov. Nadomesti pa lahko tudi tračno žago.

Za razrez je potrebna posebna izvedba laserja

Beseda laser izhaja iz začetnic, ki dejansko pomenijo Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Če vse skupaj poslovenimo, bi bil eden najbolj razumljivih prevodov morda “ojačanje svetlobe s stimuliranim oddajanjem sevanja”.

A za laserski razrez kovine ni dovolj zgolj laser, ampak mora biti to prav posebna izvedba laserja. V prvi vrsti žarek, ki prereže kovino, proizvede laserski resonator. Ta poskrbi za to, da gre snop svetlobe v pravo smer, in za njegovo ojačitev. Laserski žarek potuje skozi stekleno cev, v kateri se nahaja še ustrezna mešanica različnih plinov.

Laser za razrez kovin
Laser usmeri snop svetlobe v eno točko iz z njim razreže kovino.

Lasersko tehnologijo seveda uporabljamo tudi v drugih panogah za različne namene, a tokrat smo se posvetili zgolj laserjem za razrez kovin.

Pa naštejmo še nekaj prednosti razreza kovin z laserjem:

  • večja natančnost pri razrezu,
  • zmanjšana poraba vložene energije (prihranek),
  • manjši vpliv na okolje, zaradi manj odpada in manjše potrebe po energiji,
  • razrez različnih vrst kovin,
  • hitrost izdelave (zelo pomembno pri velikoserijskih kosih),
  • zmanjšana možnost za napake, ni poškodb materiala,
  • večja varnost za zaposlene,
  • izjemna prilagodljivost in vsestranskost zaradi uporabe računalniške tehnologije.

Komentiranje je onemogočeno.