Zelišča in začimbe na domačem vrtu

Ste ljubitelj kuhanja in imate v kuhinji vedno radi pri roki različne začimbe? Zakaj pa ne bi imeli kar svežih – na vrtu ali lončkih v stanovanju? Ni lepšega kot pri kuhi uporabiti svežo zelenjavo in začimbe. Vonji in okusi so preprosto drugačni. Bolj sveži, bolj živi.

Na domačem vrtu lahko gojite marsikaj, tokrat pa bomo omenili nekaj najpogosteje uporabljanih začimb. Nekatere izmed njih zelo dobro uspevajo tudi v prostoru in so na ta način vedno pri roki.

1. Nepogrešljivi origano

Pica brez origana ni pica, pravijo. Za gojenje origana so najbolj primerna globoka in odcedna tla. Ker je mediteranska rastlina, je jasno, da origanu godijo topli sončni dnevi. Prav zato ga sadimo na sončnih legah.

Ker gre za grmiček, ki potrebuje konstantno svetlobo, je potrebno sadike saditi na razdalji do 50 centimetrov, sicer bi rastilne druga drugi jemale sončno svetlobo. Origano obožuje višje temperature in veliko sonca, zato ne potrebuje veliko zalivanja. Pozorni moramo biti tudi na to, da se v zemlji ne zadržuje preveč vode. Prav zato so za gojenje origana najprimernejša odcedna tla.

2. Radi imamo baziliko

Bazilika je nadvse uporabna v kuhinji, a tudi kot blažilo za mnoge zdravstvene težave. Uporablja se kot dodatek različnim solatam, omakam in zelenjavnim jedem. Posušena se dobro znajde ob govedini, pa tudi v juhah in paradižnikovi omaki.

Bazilika se uporablja tudi v namen lajšanja menstrualnih krčev, skrbi za dobro prebavo in učinkuje kot blago pomirjevalo za ljudi, ki se znajdejo pod stresom. Ta čudovita rastlinica zlahka uspeva tudi v lončku sredi kuhinje in je tako vedno pri roki za uporabo.

3. Lovorjev list v vsak golaž

Le kdo ne pozna lovorja, katerega posušeni lističi vedno plavajo na vrhu najboljšega golaža ali fižolove juhe. Odlično se poda pravzaprav vsem enolončnicam. Gre za sredozemski grmiček oziroma kar za manjše drevo. Najbolje uspeva v krajih z veliko sonca in toplote, zato je pri nas zanj najprimernejša obala.

Lahko pa lovor gojimo kjerkoli, le v hladnejših obdobjih ga je potrebno prestaviti v varno in toplo zavetje. Uporabljamo posušene liste, užitni pa so tudi sami plodovi. Poparek iz lovorjevih listov je znan tudi kot pomočnik pri lajšanju težav z dihali in uravnavanju prebave.

4. Nepogrešljivi peteršilj

Peteršilj je užiten in uporaben v celoti, uporabljamo pa ga praktično skozi celo leto. Svež ali posušen je odličen v različnih juhah in omakah, na kuhanem krompirju, uporablja pa se tudi za okraševanje jedi.

Peteršilj je znan z vidika zdravja, saj vsebuje veliko vitamina C, folne kisline, železa, kalija, kalcija in antioksidantov. Je diuretik, kar pomeni, da pomaga iz telesa odvajati vodo. Morda ste že kdaj videli koga žvečiti surov peteršilj.

Nekaterim so to navado privzgojili njihovi starši ali stari starši, drugi pa so za blagodejne lastnosti uživanja peteršilja izvedeli kasneje. Dodajmo, da žvečenje surovega peteršilja deluje odlično proti slabemu zadahu. Pa ne več kot 25 gramov na dan, sicer lahko pride do draženja prebavil ali celo do vnetja ledvic.

Komentiranje je onemogočeno.