Kako se zaščititi pred virusi in bacili?

Znano je, da se nevidni virusi in bacili zadržujejo praktično povsod, zato je nujno potrebno, da sledimo vsaj osnovnim higienskim normam. Že redno umivanje rok bo preprečilo marsikatero potencialno okužbo z virusi ali bakterijami, ki jih spotoma poberemo na poti iz enega prostora v drugega.

Še večjemu številu klic smo izpostavljeni zunaj. Denimo med potjo na delo, če se vozimo z javnim prometom. Primemo za kljuko, vrata, sedež, v pisarni uporabimo tipkovnico in miško, ki ju uporabljajo tudi drugi. Nemogoče je, da bi se izognili vsem virusom, a lahko to število močno omejimo.

Na telefonu več bacilov kot na straniščni školjki

Že dolgo je znano, da površina mobilnega telefona povprečnega uporabnika vsebuje več bacilov in bakterij kot pokrov straniščne školjke. Ali je to res in zakaj je temu tako, v naslednjih vrsticah. Dejansko nas že od malih nog učijo, da je stranišče umazano in polno bacilov. Po vsaki uporabi in mali ali veliki potrebi si moramo umiti roke. Velika večina se nas tega tudi drži in informirani o tem tudi dobro skrbimo za čistost straniščne školjke.

Ampak kaj ima s straniščem skupnega pametni mobilni telefon? Karkoli primemo ali vzamemo v roke (kljuke, javni prevoz, pobiranje s tal, čiščenje, stranišče, …) lahko potencialno konča na mobilnem telefonu, saj ga imamo praktično ves čas v rokah. Ampak … nihče nam ni rekel, naj razkužujemo telefon. Tako nas niso učili. Deske straniščne školjke niti v sanjah ne bi naslonili k obrazu, je tako?

Tudi računalniška oprema ni nedolžna

Saj veste, tipkovnica, miška, tiskalnik, … Če po možnosti našteto uporabljate še skupaj z drugimi, je to zagotovo odlično gojišče virusov in bakterij. Redno čistite vse, kar se računalniške opreme tiče, razkužite in postavite na svoje mesto. Imejte nekje v bližini vedno robčke za razkuževanje. Če že ne morete vsakokrat obrisati celotne računalniške opreme, pa lahko po njeni uporabi roke umijete in razkužite. Naj vam to pride v navado.

Surova hrana

Marsikdo še vedno podcenjuje možnost prenosa škodljivih mikrobov s pomočjo surove hrane, sadja in zelenjave. Površno oprana (ali sploh ne) je odličen vir za morebitne okužbe. Pred uživanjem surovega sadja ali zelenjave to vedno dobro operite pod tekočo vodo in obrišite. V zadnjem času strokovnjaki priporočajo tudi umivanje sadja, ki ga pred uživanjem lupimo.

Pomaranče, mandarine, limone in podobno lahko na lupini prenašajo bakterije, ki se preselijo na naše roke med lupljenjem in nato v usta. In ne le to. Sadje je velikokrat tudi špricano z različnimi preparati, katerih nikakor ne želimo vnesti v svoje telo. Varni naj bi bili samo ob nakupu sadja z oznako »bio«, kar pa še ne pomeni, da ga ni potrebno umivati. V trgovini, na tržnici ali na poti do tja je to sadje verjetno prijelo kar nekaj rok. Umivanje pa vam bo vzelo le nekaj sekund.

Komentiranje je onemogočeno.