Pijete čaj tudi poleti?

Verjetno bo marsikdo bo ob tem naslovu skomignil z rameni, namrščil obrvi in vprašal avtorja po zdravju, a tisti, ki to počnejo, že vedo, zakaj. Pitje čaja poleti sploh ni tako nenavadno in nepredstavljivo, ko človek o tem izve nekaj več. Verjetno ste v kakšnem filmu ali dokumentarni oddaji že videli, kako sredi puščave kuhajo in pijejo čaj.

Le zakaj bi to počeli pri zdravi pameti? Dokazano dejstvo je, da pitje čaja poleti lahko ohladi človeka. Trik se skriva v nekaj malenkostih, o katerih pa nekaj več spodaj. Morda si premislite in boste odslej tudi vi poleti srebali iz vroče skodelice.

Kako lahko čaj poleti hladi?

Zadeva je dokaj enostavna in razumljiva, ko enkrat veste, kako celotna stvar deluje. Ko so zunaj visoke temperature in vam je vroče, lahko naredite majhen eksperiment. Skuhajte si najbolj priljubljen čaj, natočite ga v skodelico in se ohladite. Resno?! Seveda!

Kar bo topel čaj povzročil v vašem telesu, bo naslednje. Z dovajanjem tople tekočine in dodatne toplote v telo boste povzročili, da se bo telo pričelo potiti. Ker se bo pot na vaši koži absorbiral v zrak, bo ob tem iz telesa odvedel tudi odvečno temperaturo.

Zanimivo, te bo šlo več od vas, ko jo boste vase vnesli s pitjem čaja. In ne le čaja, pitje kateregakoli toplega napitka bo imelo na vas enak učinek. Velja pa na tem mestu dodati, da morajo za to biti izpolnjeni določeni pogoji. Na sebi ne smete imeti preveč oblačil, sicer pot ne bo mogel izhlapeti v zrak. Prav tako ta poizkus ne bo deloval, če se boste nahajali v izredno vlažnem in vročem okolju.

Kateri čaj piti poleti?

Tudi za poletne mesece velja, da naše telo potrebuje karseda veliko antioksidantov, ki se skrivajo v pravem zelenem čaju. Telo pa vam bo hvaležno denimo tudi za skodelico belega čaja. Pa da ne govorimo samo o toplih napitkih, ob katerih je menda vroče celo tistim, ki o tem zgolj berejo.

Odlična poletna ohladitev se skriva tudi v hladnih ali ledenih čajih. Potrebno pa se je zavedati, da hladne pijače in npr. sladoled v vročih dneh telo ohladijo zgolj za nekaj trenutkov. Kmalu zatem pa nam lahko postane še bolj vroče kot prej.

Kaj se zgodi? S tem, ko zaužijemo nekaj hladnega, ohladimo zgolj sluznico in želodec, telo pa se kmalu prične truditi oboje znova ogreti na »delovno« temperaturo. Ker za to potrebuje kar nekaj energije, nam seveda znova postane vroče.

Če niti pomisliti ne morete, da bi sredi poletja in največje vročine pili topel čaj, skuhajte sadnega brez sladkorja in ga ohladite v hladilniku, dodajte kakšno kocko ledu in rezino limone ali limete. Namesto ledu lahko uporabite tudi zamrznjeno sadje, ki bo čaju dodalo še boljši okus.

Je pa verjetno tako, da se bo poleti vsak hladil po svoje. Nekdo s čajem, drugi s hladnim pivom ali skokom v vodo. Načeloma je vseeno, le da deluje. A pozor, ne pretiravajte s pitjem alkoholnih pijač, čeprav so hladne, kajti alkohol v njih vam bo naredil več slabega kot dobrega. Prav tako ni priporočljivo ob visokih temperaturah skakati v pretirano hladno vodo, saj ta telesu povzroči precejšen šok.

Komentiranje je onemogočeno.