Psi in čiščenje stanovanja

Lastniki psov vedo, da je čiščenje stanovanja za njihovimi ljubljenčki včasih prava mala nočna mora. Še posebej kadar je zunaj deževno vreme, je stanovanje po sprehodu s kužkom hitro blatno in potacano. Na ta način pa v bivalni prostor ne zaide zgolj umazanija, pač pa tudi različni virusi in bakterije, katerih se je potrebno čimprej znebiti.

Še posebej dolgodlaki psi svojo dlako puščajo povsod, kamor se naslonijo ali uležejo. Nekateri lastniki psov se s tem enostavno sprijaznijo, a nobene potrebe ni, da bi bilo tako. Sicer pa tudi ni prijetno, ko se na oblačilih znajde živalska dlaka, ali pa zaide celo na mizo v jedilnici.

Pred vrata namestite predpražnik

Že s tem, ko boste pred vrata položili večji predpražnik, boste po prihodu s sprehoda omejili vnos umazanije v stanovanje. Če boste za hip počakali, bo vaš kuža z veseljem tacal po njem in proseče gledal, kdaj boste odprli vrata. Ko se ta odprejo, naj ga tam pričaka še en predpražnik ali kar večja vpojna krpa, ki bo poskrbela za vlažne in umazane tačke.

Če je vaša kopalnica blizu vhodnih vrat, najprej zavijte tja in ljubljenčka dodobra očistite, s čimer si boste prihranili skravžljane živce ob pogledu na »potačkano« celotno stanovanje. V primeru, da se to vseeno pripeti, pa tal ne čistite zgolj z vodo oziroma vlažno krpo, temveč poskrbite tudi za ustrezno dezinfekcijo.

Premeteno nad pasje dlake

Imate težave z živalsko dlako, ki se kljub nenehnemu čiščenju vedno znova znajde na vaši sedežni garnituri ali kavču? Verjetno ste poizkusili že prav vse možne metode – od sesalca do lepilnega traku. Kupite si raje rokavice iz lateksa, ki vam bodo čiščenje silno olajšale, te pa boste po opravljenem delu enostavno sprali pod tekočo vodo.

Katastrofa! Bolhe v stanovanju!

Ste v stanovanju opazili bolhe? Verjetno se z grozo v očeh sprašujete, kako se jih znebiti. Najprej se morate zavedati, da sta bolhe prinesla v stanovanje pes ali pa njegov lastnik. Ja, res je. Dovolj je, da si za psa izposodite kakšno igračko, kos opreme ali denimo ležišče, ki je že bilo naseljeno s temi drobnimi bitjeci.

Bolhe se zelo hitro množijo, saj jih iz ene v nekaj dneh po stanovanju skaklja več deset. In kar je zanimivo; ne sprehajajo se zgolj po vašemu ljubljenčku, pač pa jih velika večina biva povsod drugje kot na njem. In kako se potem znebiti bolh v stanovanju?

Vsekakor se pripravite na zelo temeljito čiščenje, druge ni. Odstranite vse preproge, prevleke in podobno ter jih skrbno očistite. Pralne reči operite na višjih temperaturah, bo pa dovolj nekje okrog 60 stopinj.

Temeljito očistite vse prostore, ne izogibajte se premikanju pohištva in še prav posebej natančni bodite na površinah, ki navadno nudijo dom tem malim bitjem. Kavči, fotelji, tapisoni, … Bolhe se rade skrivajo v temnejših kotičkih. Najučinkovitejši boste, če boste uporabili vodni sesalec, v kolikor imate to srečo, da ste lastnik enega izmed njih.

Seveda pa ne pozabite temeljito očistiti in razčesati tudi svojega psa. Osušite ga in na koncu uporabite ustrezen preparat, ki zadržuje bolhe stran od vašega kosmatinca. Postopek boste morali v prihodnje še nekajkrat ponoviti, a če boste temeljiti, se boste te nadloge zagotovo znebili.

Komentiranje je onemogočeno.