Kdo so vozniki z zeleno L tablico?

Prav gotovo ste že kdaj na cesti pred seboj opazili vozilo, ki je imelo nameščeno zeleno L tablico. Nekateri veste, za kaj gre, drugi pa morda ne povsem. Gre za zelo mladega voznika (16 do 18 let), ki je na dobri poti, da postane samostojen in odgovoren voznik, ki spoštuje pravila cestnega prometa.

Zakaj tako menimo? Gre za mladega kandidata za vozniški izpit, ki ima opravljene vse potrebne tečaje in pridobljena znanja, ki mu omogočajo vožnjo avtomobila pod določenimi pogoji. Dokler je takšen kandidat še mladoleten, lahko namreč vozi v spremstvu prijavljenega spremljevalca.

Zakaj jim je to sploh omogočeno?

Če se sprašujete, zakaj je vožnja s spremljevalcem mladoletni osebi sploh omogočena, povejmo, da iz več pozitivnih razlogov. Takšen voznik, gre za osebo v fazi odraščanja, je sila dojemljiv za učenje in je hkrati nepopisan list, na katerega je potrebno zapisati le tiste najboljše reči.

L tablica
Vožnja s spremljevalcem zahteva tudi uporabo zelene L tablice.

V našem primeru, kako postati in ostati odgovoren udeleženec cestnega prometa. Vožnja motornega vozila v cestnem prometu je sila odgovorna naloga. Gre za obvladovanje vozila pri precej visokih hitrostih, prilagajanje nepredvidljivim razmeram in upoštevanje vseh pravil ter zdrave pameti obenem.

Varnost je na prvem mestu

Kot zapisano, je udeležba v cestnem prometu precej odgovorna naloga, saj lahko nespoštovanje pravil ali objestnost pripelje tudi do tragičnih zaključkov. Da bi bilo tovrstnih situacij in trenutkov karseda malo, pa je ključnega pomena ustrezno izobraziti nove voznike.

Mladina je vajena učnega procesa iz šole, zato ima podzavestno ves čas pred seboj »ukaz«, da se uči za prihodnost. Ne zgolj za dokument, ki ti omogoča, da se podaš na cesto. Pač pa kako postati pri tem tudi odgovoren. In prav vožnja s spremljevalcem v vozilu je zelo dober način, kako to doseči na varen in učinkovit način.

Postopno uvajanje v promet

Se spomnite tistega dne, ko ste uspešno opravili vozniški izpit, in potem tistega trenutka, ko ste se prvikrat samostojno zapeljali na cesto? Najverjetneje v družbi staršev ali katerega od prijateljev. Se spomnite, kako vas je takrat stiskalo v želodcu, kako ste se morda spraševali, ali ste zagotovo vse storili tako, kot je treba?

Namestitev zelene L tablice
Zelena L tablica mora biti nameščena na levo polovico zadnje strani vozila.

Prav temu dvomu in začetnemu strahu se z vožnjo s spremljevalcem v vozilu najlažje izognemo. Mladi voznik tako pridobi na samozavesti, morebitne manjše napake hitreje prepozna in jih odpravi. Ko bo tako pri 18-ih letih končno napočil dan za samostojno vožnjo, s tem ne bo prav nikakršnih težav.

Dotlej pa z zeleno L tablico

L tablica za vožnjo s spremljevalcem ostalim udeležencem v prometu sporoča, da imajo pred seboj neizkušenega voznika s spremljevalcem, ki skrbi za to, da se ta prepad med izkušenimi in manj izkušenimi hitreje zabriše. Hitreje in predvsem na precej bolj varen način.

Vozniki z zeleno L tablico so torej mladeniči in mladenke, ki bodo v prihodnjih letih samostojno zapeljali na ceste skupaj s preostalimi udeleženci v prometu. A bodo takrat mnogo bolje pripravljeni in podprti z znanjem ter izkušnjami, kot so danes. Zato jim dajmo dovolj prostora za nabiranje teh izkušenj in jim ne otežujmo njihovih prvih korakov ter kilometrov v svet odraslih.

Komentiranje je onemogočeno.