Seznam nujnih stvari za poletni dopust

Poletje je letni čas, katerega vsi skupaj nestrpno pričakujemo. Končno lahko nekoliko predahnemo, odklopimo svoje misli od službe in vsakodnevnih opravkov. Vabi nas obala, sproščeni dnevi obsijani s soncem, pljuskanje morja ob skale in dolgi večeri v dobri družbi.

Poletni dopust vsakdo načrtuje malce po svoje, a vedno obstaja nek seznam reči, ki jih je dobro imeti s seboj. Ne glede na to, ali potujete sami, v paru, morda z otroki, boste imeli dober občutek, če boste od doma krenili z obkljukanimi rečmi s seznama. Pozor, obkljukajte šele, ko zadevo dejansko pospravite v torbo ali avto!

Napišite dopustniški seznam

Seznam reči, ki jih boste potrebovali na dopustu, pričnite pisati že prej. Lahko tudi en mesec pred dopustom, saj boste hitro ugotovili, da se vsak dan pojavi še kaj novega, na kar bi sicer pozabili. Pomislite na vse tiste vsakdanje reči, ki jih potrebujete tudi doma.

 • Hrana in pijača, začimbe, olje, kis, … (če seveda ne boste vsega kupovali na sami destinaciji).
 • Oblačila in obutev: kopalke, spodnje perilo, oblačila za čez dan, oblačila za kak hladnejši dan. Kape in klobučki za zaščito proti soncu. V primeru oblačnega vremena ali po dežju utegne biti hladno, zato vzemite kakšno jopico ali jakno. Natikači za na plažo, športni copati, obutev za sprehod.
 • Če imate majhne otroke, zanje pripravite ločen seznam.
 • Vse za osebno higieno: zobne ščetke, šamponi za glavo/prhanje, ščipalec za nohte, brivnik, …
 • Posteljnina (v kolikor ni vključena v apartma).
 • Brisače (za kopalnico in na plažo). Vzemite dovolj brisač, da boste imeli suhe, medtem ko se bodo mokre sušile.
 • Dokumenti: osebna izkaznica ali potni list, kar boste pač potrebovali. Preverite tudi veljavnost vseh dokumentov, vključno z vozniškim in prometnim dovoljenjem. Za vsak slučaj lahko osebne dokumente fotokopirate, saj utegne priti prav ob morebitni izgubi ali kraji.
 • Uredite si zdravstveno zavarovanje v tujini, v kolikor ga še nimate.
 • Prenosni ali tablični računalnik. Ne pozabite napajalnih kablov.
 • Boste s seboj peljali tudi kolesa? Imate opremo za prevoz koles? Ne pozabite vzeti dokumentov (račun, garancijski list, …), ki dokazujejo lastništvo.
 • Potrebujete zdravila? Ne pozabite nanje! V vsakem primeru pa vzemite s seboj vsaj tista osnovna za primer povišane temperature ali blaženje bolečin.
 • Torba za na plažo in vse, kar sodi vanjo: zaščitna krema, sončna očala, dobra knjiga, …

Seznam je namenjen kvalitetnemu začetku priprav na dopust, dopolnite pa ga seveda sami. Različni ljudje imamo različne potrebe, zato bodo pri nekaterih ti seznami daljši, pri drugih pa krajši. Nekateri ga skorajda ne potrebujejo, saj je zanje dopust ena velika avantura. Stlačijo nekaj nujnih reči v nahrbtnik, vzamejo šotor in gredo v neznano. Tudi takšen dopust je lahko zelo privlačen, a moraš biti oseba zanj.

Preden se boste odpravili od doma, pa preverite tudi, ali ste doma postorili vse za varen odhod na dopust. Tudi tu priporočamo kakšen krajši seznam, ki naj vsebuje preverjanje plina, elektrike, oken, vrat in podobno. Ste pustili ključ sorodniku ali sosedu, da vam bo zalival rože in nahranil muco?

Komentiranje je onemogočeno.