Kako se lotiti teka poleti?

Večkrat je slišati tarnanje v smislu »saj bi tekel, a je prevroče«, pozimi pa verjetno premrzlo. Ampak teči je moč tako v zimskih kot poletnih mesecih, le vremenu se je treba nekoliko prilagoditi. Seveda pa je potrebno biti previden in imeti posluh tudi za svoje telo.

Tek v najhujši pripeki ne bo pretirano koristil vašemu telesu in počutju. Potrebno se je zavedati, da srce že tako dela v »nad-obratih« zaradi samega teka, ob tem pa mora poskrbeti še za dodatno hlajenje telesa, kar lahko hitro pomeni preveč zanj.

Prilagodite urnik teka

Morda ste vajeni teči takoj po vrnitvi iz službe ali pred kosilom, a poleti vsekakor ne počnite tega. Vstanite nekoliko bolj zgodaj in pojdite teč, ko se dan šele prebuja. Kaj hitro boste pozabili na rano uro, ko boste stekli po gozdni poti in v nosnice ujeli svež gozdni zrak.

Poleti je tudi v jutranjih urah že vse obsijano s soncem in prav prijetnih temperatur. Vsekakor pa se ne udeležujte kakšnih tekmovanj, ki potekajo v bolj ekstremnih razmerah, saj vaše telo ne bo vajeno takšnih obremenitev. Teč greste lahko tudi proti večeru, ko se stanje zunaj umiri, temperature nekoliko padejo in bo prha po teku še toliko prijetnejša in osvežilna.

Ne pozabite na vodo in elektrolite

Ob fizičnih naporih, kakršen je tek, se iz telesa poleg vode izločajo tudi minerali, ki pa jih telo nujno potrebuje. Pitje vode je zato obvezno, še posebej v vročih mesecih, ko se ta iz telesa izloča že ob najmanjših naporih.

Pri sebi imejte vedno nekaj vode. V vodo dodajte med, sol in rezino limone. Seveda so v trgovinah na voljo tudi različni izotonični napitki, a ti vse prepogosto vsebujejo prevelike količine nezdravega sladkorja.

Izogibajte se pregretim površinam

Tek poleti se precej razlikuje od teka v drugih letnih časih. Poleti se namreč močno segrejejo vse asfaltne in podobne površine, od katerih vročina dobesedno odseva. To boste začutili kaj hitro na podplatih, kasneje pa po celotnem telesu, saj bo visoka temperatura nanj delovala kot pečica.

Za tek si izberite raje naravne površine, kot so gozdne ali makadamske poti, po možnosti ob kakšni hladni reki. Prav tako se boste odlično počutili, če se boste odpravili na tek okoli jezera. Ob tem, da vas bo hladila bližina vode in ne boste stopali po razbeljenem asfaltu, bo čudovita okolica dobro dela tudi vašemu psihičnemu počutju. In takrat človek zmore še več.

Zakaj je tek odlična aktivnost?

Tek je zdrav, a le, če se ga lotimo na zdrav način. Z rednim tekom človek izboljša svojo telesno pripravljenost, po drugi strani pa poskrbi tudi za boljše splošno, psihološko počutje. Tekačem, ki tečejo pravilno in preudarno, sta zelo hvaležna tudi srce in ožilje, telesna teža bo ves čas optimalna, precej manjše možnosti pa so tudi za pojav različnih bolezni, kot sta diabetes in povišan krvni tlak.

Tekaška oblačila in obutev za poletni tek

Ne pozabite seveda tudi na primerno tekaško opremo. Za tek v poletnih mesecih sicer ne boste potrebovali veliko, a tisto, kar boste, naj bo kvalitetno. Oblecite si tekaško majico, ki bo odvajala znoj z vaše kože, saj boste s tem poskrbeli za to, da se ne boste pregreli.

Prav tako bodite pozorni na obutev, ki pa naj bo (podplat) primerna za površine, po katerih boste tekli. Tekaška obutev za tek po asfaltu ali tekaški stezi je drugačna kot tista, ki se jo uporablja za tek po naravnih površinah, kot so npr. gozdne steze.

Komentiranje je onemogočeno.