Naravna zaščita proti komarjem

Ko zunaj postane prijetno toplo in ljudje odvržemo odvečna oblačila, pa se ob vsem ugodju, ki spremlja sončne dneve, pojavijo tudi določene nadloge. Ena izmed teh so zagotovo komarji in njihovi nadležni, skeleči ter srbeči piki. Ne glede na to, kako močno se trudimo zapirati okna in vrata, ti mali krvosesi vedno znova najdejo pot v naša bivališča.

Četudi je v stanovanju ali hiši klimatska naprava, je potrebno vsake toliko prezračiti bivalne prostore in vanje spustiti svež zunanji zrak. Še posebej prijetno je to v večernih ali nočnih urah, ko nam pritok tega zraka in nižja temperatura pomagata utoniti v lepe sanje. Dokler okoli ušes ne zabrenči.

Kako izdelati domači repelent proti komarjem?

Znano je, da tem nadležnim bitjecem nekateri vonji ne dišijo kaj preveč. Mednje vsekakor sodijo citrusi, limonska trava in evkaliptus. Za domače repelente se uporabljajo njihovi izvlečki oziroma eterična olja. Če še nikoli niste izdelovali domačih pripravkov za odganjanje komarjev, vam svetujemo, da razmislite o različnih možnostih in preizkusite prav vsako izmed njih.

Tako lahko na primer domači odganjalec komarjev izdelate nadvse preprosto – s pomočjo izparilnika in ustreznega eteričnega olja. V vodo kanete 3 ali 4 kapljice eteričnega olja in s tem poskrbite za dvojno korist. Komarji ne bodo želeli blizu in prostor bo prijetno dišal. Znano je, da se z eteričnimi olji ne sme pretiravati, zato se poprej pozanimajte, koliko kapljic je dovolj za določeno površino, ki jo želite zavarovati ali odišaviti.

Izdelajte svečo proti komarjem

Posedanje v večernih urah na balkonu ali terasi je poleti nekaj najlepšega po dolgem vročem dnevu. Vse do trenutka, ko se okoli vas pričnejo zbirati sestradani komarji in vas začnejo poditi nazaj v hišo ali stanovanje. Komarjev na prostem se lahko znebite tako, da prižgete svečko proti komarjem, ki jo lahko izdelate kar doma.

Svečo lahko kupite tudi v trgovini, a potem ne veste, kaj se v njej nahaja. Izdelava domače sveče je povsem enostavna. Prične se z nakupom voska v lekarni ali trgovini, kjer ga prodajajo. Lahko pa obiščete tudi kakšnega čebelarja, ki vam bo z veseljem za ugodno ceno prodal nekaj naravnega čebeljega voska.

Tega nato doma segrejte, stopite nad soparo in mu primešajte eterično olje. Za izdelavo sveče boste potrebovali še kalup ali posodico za sveče, ki jo lahko kupite v vsaki trgovini s steklenimi izdelki, ali pa denimo zavijete v specializirano trgovino za darila in podobne izdelke.

Če boste izdelali klasično svečko za na mizo (lahko je tudi v kakšni skodelici za kavo), v vosek nakapajte dobrih 10 kapljic eteričnega olja. Pred tem morate v posodico vstaviti še stenj, okrog katerega boste nalili stopljen vosek. Pustite, da se strdi, in svečka proti komarjem bo nared.

Proti komarjem se lahko borite tudi z repelenti v razpršilih ali v obliki mazila za kožo. Tudi te seveda lahko pripravite kar doma, a v tem primeru potrebujete še 100 ml pršilko, v kateri z vodo zmešate 1 veliko žlico kisa in dodate 60-70 kapljic ustreznega eteričnega olja.

Komentiranje je onemogočeno.