Nakup kolesarskih čevljev: kako izbrati prave?

Slovenke in Slovenci smo narod kolesarjev, saj verjetno ni družine, ki doma ne bi imela vsaj enega kolesa. Svoje otroke vsi po vrsti učimo voziti kolo, ki nam kasneje služi kot pripomoček za rekreacijo, užitek ali kot prevozno sredstvo. Pri tem pa ne moremo mimo ustrezne kolesarske opreme, med katero sodi tudi kolesarska obutev.

Kolesarski čevlji so pomemben del kolesarske opreme, ki bistveno izboljša našo izkušnjo pri kolesarjenju. Pravilno izbrani čevlji nam omogočajo boljši prenos moči na pedala, večjo stabilnost in udobje med vožnjo. V nadaljevanju si bomo ogledali različne vrste kolesarskih čevljev ter vam predstavili nekaj nasvetov, kako izbrati ustrezne čevlje za kolesarjenje.

Cestni kolesarski čevlji

Cestni kolesarski čevlji so zasnovani za vožnjo po asfaltu in so priljubljeni med cestnimi kolesarji in tekmovalci. Značilnosti teh čevljev vključujejo trd podplat za boljši prenos moči, zatesnjeno zasnovo za večjo aerodinamiko ter sistem zapenjanja, ki omogoča natančno prileganje.

Cestni kolesarski čevlji Northwave Extreme Pro 2
Cestni kolesarski čevlji Northwave Extreme Pro 2 – Extremevital.com

Cestni čevlji imajo običajno tudi trdo zunanjo plast materiala za zaščito pred udarci in vdorom kamenčkov. Pri izbiri cestnih kolesarskih čevljev je pomembno, da izberete ustrezno velikost in prileganje, da se izognete neprijetnim občutkom in drgnjenju, kar bi med vožnjo lahko povzročalo bolečine in žulje.

Gorski kolesarski čevlji

Gorski kolesarski čevlji so namenjeni vožnji po neravnem terenu in blatnih poteh ter strmim spustom. Ti čevlji imajo običajno gumijast podplat z globokim profilom, ki zagotavlja odličen oprijem in stabilnost na različnih površinah. Gorski čevlji za kolesarjenje imajo tudi bolj fleksibilen podplat, kar omogoča lažjo hojo na zahtevnih terenih. Včasih je treba z gorskega kolesa stopiti na tla in ga del poti morda tudi nositi.

Gorski kolesarski čevlji Northwave Rockster
Gorski kolesarski čevlji Northwave Rockster – Extremevital.com

Večina gorskih čevljev ima sistem zapenjanja, kot so ježki ali zaponke, ki omogočajo hitro in tesno zapenjanje. Pri izbiri gorskih čevljev je pomembno upoštevati možnost namestitve kolesarskih čepkov, ki omogočajo boljši prenos moči na pedala.

Treking kolesarski čevlji

Treking kolesarski čevlji so namenjeni večnamenski uporabi in so primerni za vožnjo po različnih terenih, vključno z asfaltom, makadamom in lažjimi gozdnimi potmi. Te čevlje odlikuje bolj sproščen dizajn, mehkejši podplat in možnost povsem naravne hoje.

Kolesarski čevlji Northwave Clan 2
Vsestranski kolesarski čevlji Northwave Clan 2 – Extremevital.com

Treking kolesarski čevlji so običajno opremljeni z vzdržljivim podplatom, ki zagotavlja dober oprijem na različnih površinah. Prav tako imajo udobno notranjost, ki omogoča daljše vožnje brez nelagodja. Pogosto so opremljeni z večjim številom pritrdilnih mest za čepke, kar omogoča prilagajanje in optimizacijo vožnje glede na teren.

Kako izbrati ustrezne kolesarske čevlje?

Pri nakupu preverite, ali so čevlji dovolj prostorni. Prepričajte se, da ne povzročajo pritiska na vaše stopalo. Prav tako se prepričajte, da imate dovolj prostora za nogavice, ki jih nameravate nositi med kolesarjenjem.

Čevlji morajo zagotavljati dobro prileganje, ne smejo biti pretesni ali preohlapni. Pred nakupom jih vedno obujte na nogo z nogavico in preverite, ali se dobro prilegajo vašemu stopalu, zlasti v petnem delu in okrog narta. Prav tako preverite hojo in različne gibe (najbolje kar na kolesu).

Termo kolesarski čevlji Northwave Celsius XC GTX MTB (2023)
Termo kolesarski čevlji Northwave Celsius XC GTX MTB – Extremevital.com

Različni kolesarski čevlji imajo različne sisteme zapenjanja, kot so ježki, zaponke in vezalke. Izberite sistem, ki vam omogoča enostavno in natančno prilagajanje glede na vaše potrebe. Prav tako preverite, ali je sistem zapenjanja trpežen in zanesljiv ter se lahko enostavno vzdržuje.

Podplat kolesarskih čevljev je pomemben za prenos moči na pedala. Za cestno kolesarjenje izberite čevlje s trdimi podplati, ki omogočajo učinkovit prenos moči. Za gorsko kolesarjenje pa izberite čevlje z mehkejšimi in oprijemljivimi podplati, ki vam bodo zagotovili boljši oprijem na neravnem terenu.

Upoštevajte vrsto kolesarjenja, ki vas zanima. Če se večinoma vozite po cesti, bodo cestni čevlji najboljša izbira, če pa se želite podati na gorske poti, bodo seveda bolj primerni gorski kolesarski čevlji. Se boste vozili po različnih terenih? Potem razmislite o treking kolesarskih čevljih, ki ponujajo vsestranskost in udobje.

Komentiranje je onemogočeno.