6 razlogov za nakup zložljivega kolesa

Zložljivo kolo ima veliko prednosti, zaradi katerih je resnično vsestranska možnost za različne tipe kolesarjev. Je odlična izbira, če imate malo prostora. Lažje ga vzamete s seboj na javni prevoz in predstavlja hiter način premikanja po mestu.

Nakup kolesa, ki se zloži in tako zavzame le malo prostora, je zato izjemno priljubljena izbira predvsem za urbane kolesarje. Če boste izbrali kakovostno električno zložljivo kolo, boste na cilj prispeli manj razgreti in manj utrujeni kot s kolesom, ki se poganjajo zgolj na pedala.

V nadaljevanju izpostavljamo šest pomembnih prednosti zložljivega kolesa.

1. Lažji prevoz z javnim prevoznim sredstvom

Ena od največjih prednosti zložljivega kolesa je njegov lažji dostop do drugih prevoznih sredstev. V nekaterih sistemih mestnega prometa je to edina vrsta kolesa, s katero lahko potujete v času prometnih konic.

Zaradi zložljive zasnove ga lahko preprosto hranite pri sebi, pod sedežem ali v prtljažniku. Posledično niste omejeni na to, da ga morate postaviti na mesto za shranjevanje koles.

2. Lažja pot od točke A do točke B v mestu

Ko boste z vlakom, avtobusom, tramvajem ali z letalom prispeli na cilj, bo potovanje s kolesom do končnega cilja veliko lažje, hitrejše in lepše kot z drugimi prevoznimi sredstvi v mestu. Podzemne železnice in avtobusi so pogosto natrpani in neudobni ter vas morda ne bodo pripeljali v bližino končnega cilja, zato boste morali hoditi peš ali poklicati taksi.

Z zložljivim kolesom lahko hitro in enostavno opravite potovanje od točke A do točke B znotraj mesta ali druge destinacije. Uporabite lahko tudi kolesarsko infrastrukturo, ki je na voljo v številnih mestih. To omogoča, da kolesarite stran od prometa, po mirnejših poteh, ki zaobidejo glavne ceste in zagotavljajo hitrejše premagovanje prometnih zastojev.

3. Cenejša mobilnost

Vožnja s kolesom do cilja je brezplačna, za večino drugih oblik prevoza v mestu pa je treba plačati. Če imate več opravkov na različnih delih mesta, ki so med seboj precej oddaljeni, so lahko stroški mestnega prevoza hitro precej visoki.

Z zložljivim kolesom lahko lažje in hitreje opravite več postankov, poleg tega pa vam za nobeno vožnjo ne bo treba plačevati dodatnih stroškov. Prav tako vam ne bo treba čakati na javni prevoz ali taksi. S tem boste lahko bolj prilagodljivo načrtovali potovanje.

4. Lažje shranjevanje

Če imate doma ali v službi omejen prostor za shranjevanje, je zložljivo kolo veliko lažje shraniti kot kolo, ki ni zložljivo. Najboljša zložljiva kolesa se zlahka pospravijo v omarico, pod stopnice ali celo pod mizo v službi, medtem ko za nezložljivo kolo potrebujete poseben prostor za shranjevanje koles.

Zlaganje zložljivega kolesa
Zlaganje kolesa je enostavno, zloženo kolo pa zavzame le malo prostora.

Zložljivo kolo je priljubljena izbira za dopustnike, saj ga lahko preprosto spravite v avto ali avtodom. Prav tako je dobrodošlo za jadralce, ki imajo na svojih jahtah pogosto omejen prostor za shranjevanje. Tudi sicer je potovanje z zložljivim kolesom veliko lažje kot potovanje s standardnim.

5. Manjše tveganje za krajo

Kraja kolesa je težava za vse, ki morajo hraniti kolo na prostem. Kolesa tudi doma niso povsem na varnem. Res je, da kakovostna ključavnica lahko pri varovanju jeklenega konjička učinkovito pomaga, a tudi v tem primeru kolo ni povsem varno pred krajo.

Z zložljivim kolesom lahko bistveno zmanjšate tveganje za krajo. Preprosto ga hranite pri sebi – bodisi v hiši, kar zmanjšuje tveganje kraje v primerjavi s hrambo v lopi. V službi ga lahko hranite na varnem mestu v zaprtem prostoru, ne pa na prostem v kolesarnici. Lahko ga tudi zložite in vzamete s seboj v trgovino.

6. Prevažanje večjega tovora

Presenetljivo je, da številna zložljiva kolesa kljub svoji majhnosti lahko prevažajo tudi večje tovore. Z nizko nameščenimi okvirji namreč pomagajo učinkovito ohranjati tovor nizko, kar pripomore k stabilnosti.

Veliko modelov vključuje zadnji prtljažnik. Prav tako so na voljo zložljiva kolesa, ki so posebej izdelana za prevažanje večjih količin – zadnji prtljažnik je pri teh modelih še večji kot običajno.

Komentiranje je onemogočeno.