5 najpogostejših napak v fitnesu

Fitnes je postal izredno priljubljena športna disciplina oziroma vadba za množico ljudi z različnimi cilji. Nekateri se fitnesa lotijo iz razloga, da bi shujšali, drugi si želijo atletske postave, spet tretji boljšo telesno kondicijo. Prav vsi pa se vsaj na začetku precej zlahka ujamejo v eno izmed pasti, ki prežijo nanje.

Fitnes je naporen fizičen šport, kjer veljajo določene zakonitosti. Od tega, s kakšno težo delati katere vaje, do tega, koliko ponovitev je primernih za vsakega posameznika. Potem je tu še regeneracija mišic oziroma celotnega telesa ter marsikaj drugega. Preberite si, katerih je 5 najpogostejših napak v fitnesu.

1. Ogrevalne in raztezne vaje

Tako kot je to v navadi pri vseh športih, se je potrebno ustrezno pripraviti tudi na fitnes. Mišice je potrebno ogreti na »delovno« temperaturo, sicer kaj hitro pride do kakšne poškodbe, saj je napor pri vadbi precejšen.

Enako velja za obdobje po končani vadbi. Mišice so trde in napete, zato jih je potrebno previdno raztegniti in sprostiti. Kot zanimivost povejmo, da se športnikom poškodbe mišic največkrat pripetijo prav zaradi pomanjkljivega ogrevanja pred vadbo ali raztezanja po vadbi.

2. Pretirano obremenjevanje telesa

Še ena od klasičnih napak pri fitnesu je pretiravanje s težavnostjo vadbe in prepogosti treningi. Ne glede na to iz katerega razloga se oseba znajde v fitnes studiu, si želi rezultatov čimprej. Ali gre za izgubo odvečnih kilogramov pred poletnim dopustom ali zgolj za oblikovanje postave, vsi bi radi to dosegli takoj.

Pred pričetkom vadbe se je pametno posvetovati s katerim od vaditeljev, če ne kar najeti osebnega trenerja. Ta vam bo svetoval tako pri tem, kako pričeti z vadbo, na kakšen način, kot tudi pri prehrani in regeneraciji. Telo po napornem treningu potrebuje svoj čas, da pride k sebi in se mišice regenerirajo ter pripravijo za naslednje napore.

3. Treningi zgolj pred poletjem

Ko se bližajo poletne počitnice, se takoj opazi pritisk na fitnes dvorane in manjše studie. Vsi bi se radi izklesali za na plažo in bili videti zares fit v svojih novih kopalkah. Žal je to razmišljanje povsem napačno, saj je za lepo telo in fizično pripravljenost potrebno delati skozi celo leto.

Pretirano obremenjevanje telesa samo pred poletnimi meseci lahko prinese negativen vpliv na zdravje, pa tudi kakšno poškodbo. Enako velja za prehranjevanje in s tem povezano hujšanje. Bodite pridni celo leto, pa boste zdravi in pripravljeni tudi poleti.

4. Vaje samo za en sklop mišic

Nekateri fantje se v fitnes zaženejo v želji, da bi povečali maso bicepsov, drugim nagaja samozavest pri kazanju neizklesanega trebuha, punce pa velikokrat trenirajo samo za svojo zadnjo plat. Takšno razmišljanje je seveda napačno, saj je potrebno delati za vse sklope mišic, ki so nevidni, a ključno povezani s celotnim telesom.

Tako denimo za trebušne mišice ne boste delali zgolj enih in istih trebušnjakov, saj je na trebuhu kar nekaj vrst trebušnih mišic, ki morajo biti vse enako obremenjene. V nasprotnem primeru trebuh ne bo videti tako, kot bi si želeli, vse skupaj pa lahko vpliva tudi na bolečine v hrbtenici, saj določene mišice ne bodo opravljale svojega dela pri stabilizaciji telesa.

5. Neskončno ponavljanje istih vaj

In ne le vaj. Nekateri pri tem uporabljajo tudi vedno enake naprave in enako težke uteži. Če ste na začetku le stežka opravili zahtevane serije z določeno težo, vam bo šlo po nekaj treningih seveda že precej bolje. A to ne pomeni, da nadaljujete v tem tempu, pač pa je potrebno intenzivnost vaj in težo uteži sproti prilagajati.

Nekako velja, da naj bi delali z utežmi, ki nam pri osmi do deseti ponovitvi povzročajo preglavice. Če bo vse skupaj preveč enostavno, napredka ne bo.

Komentiranje je onemogočeno.