Brenkala, ki jih morda še ne poznate

Svet bi bil brez glasbe in glasbil definitivno mnogo bolj dolgočasen, kot je. Različne zvrsti glasbe skrbijo, da imamo ljudje vseh okusov na voljo dovolj izbire, da nahranimo svojo dušo. A za raznovrstno glasbo poskrbijo različna glasbila, ne le glasbeniki, ki nanje igrajo.

Danes bomo govorili o brenkalih. Verjetno veste, da med brenkala sodi kitara. Gre za najbolj znano glasbilo v svetu brenkal, ki se deli na klasično in akustično izvedbo. Seveda ne smemo pozabiti niti električne. A tokrat si bomo ogledali še nekaj vrst brenkal, katerih morda še ne poznate najbolj.

Kaj je balalajka?

Če ne drugače, pa ste za balalajke izvedeli iz kakšnih pripovedk in pravljic ali filmov. Navadno jih je vsebina povezala z Rusi, kar je seveda povsem pravilno. Gre namreč za glasbilo, ki izvira prav iz Rusije.

Balalajka

Če je za kitare znano, da imajo navadno šest strun, so na balalajki napete zgolj tri. Klasična balalajka je trikotne oblike, nanjo pa se igra s prsti, lahko pa se v ta namen uporabi drsalico.

Veseli banjo

Banjo ste zagotovo srečali v kakšni priljubljeni risanki, sicer pa se pogosto pojavi tudi v starih vesternih. A ne bi se mogli motiti bolj, kot če bi rekli, da so ga prvi izdelali zahodnjaki oziroma prebivalci Amerike.

Banjo

Banjo je v resnici afriško glasbilo in ima od štiri do devet strun. Vrat glasbila je navadno izdelan iz bambusa, trup pa je prekrit z napeto kožo ali pergamentom.

Prelepa mandolina

Nič koliko čudovitih pesmi poznamo, ki so tako zelo lepe prav zaradi zvena mandolin. Navadno gre za ljubezenske pesmi oziroma balade. Predhodnica mandoline je lutnja, preko trupa pa ima napete štiri strune.

Mandolina

Naj kot zanimivost dodamo še, da v Sloveniji obstaja Orkester Mandolina Ljubljana, njegove korenine pa segajo v leto 1974. Poslanstvo orkestra je, da domači publiki približa mandolino, nežno strunsko glasbilo, ter izvirno mandolinsko glasbo.

Kaj pa je mandola?

Kot ste verjetno pravilno ugotovili, gre za sorodnico mandoline. Mandola je nekoliko večje glasbilo od mandoline, uporablja pa se pretežno v keltski glasbi.

Mandola

Pravijo, da je mandola za mandolino tisto, kar je viola za violino. Sicer pa ima mandola štiri pare strun, skupaj torej osem.

Grški bouzouki

Še eno brenkalo, ki pa je po videzu prej podobno mandolini, se imenuje bouzouki. Gre za tradicionalno grško glasbilo, ki pa se uporablja tudi v modernejši grški glasbi. Grška nastavitev tega glasbila sloni na uglasitvi C F A D.

Bouzouki

Bouzouki ima jeklene strune in se igra s drsalico, ki ustvarja oster kovinski zvok. Ta nekoliko spominja na mandolino, vendar je postavljen nižje.

Ste že slišali za dromljo?

Slišali morda še niste zanjo, jo pa skoraj zagotovo poznate. Gre za glasbilo, ki se mu reče tudi ustno brenkalo. Zdaj se vam pa že malce bolj svita, kajne?

Dromlja

V sami osnovi gre za glasbilo azijskega izvora, ki je podkvaste oblike z jezičkom v sredini. Na tega namreč brenkamo, medtem ko imamo samo dromljo med zobmi.

Ukulele, glasbilo s Havajev

Za konec smo prihranili še eno zelo simpatično glasbilo, ki sliši na ime ukulele. V principu gre za zelo pomanjšano kitaro s štirimi strunami. Glasbilo izvira s Havajev, a je potrebno dodati, da so ga tja zanesli portugalski priseljenci z Madeire.

Ukulele

Igranje na ukulele je zelo priljubljeno, saj svet premore kar nekaj virtuozov te mini kitare, ki je v resnici sorodnica lutnje. Čeprav ima samo štiri strune, pa se na to glasbilo igrajo tudi najbolj priljubljene in moderne pesmi. Dodajmo, da poznamo sopranske, koncertne, tenorske in baritonske izvedenke.

Vsa našteta glasbila seveda najdete tudi v Sloveniji, pri čemer ne boste obžalovali obiska spletne glasbene trgovine Symphony.si. Ne glede na to, ali ste začetnik ali pa resen glasbenik, boste za svoj okus zagotovo našli glasbilo, ki bo pritegnilo vaš pogled in srce.

Komentiranje je onemogočeno.