10 zanimivih dejstev o trobenti

Vsak inštrument je zanimiv in poseben, saj oddaja svoj edinstven zvok, ki vedno znova očara poslušalce. Ljudje na splošno poznamo veliko inštrumentov, vendar pa je le malo glasbil javnosti tako dobro poznanih, kot je trobenta. Številni izvajalci, kot so Louis Armstrong, Miles Davis, Maurice André in Philip Smith, so vsekakor močno pripomogli, da je trobenta danes tako znana.

Trobenta je vsestranski instrument, ki je prisoten v različnih glasbenih zvrsteh, kot so klasika, jazz, rock in še bi lakho naštevali. Rezultat njene vsestranskosti je tudi ogromno glasbe, ki je bila napisana prav za trobento, od točk za soliste do repertoarja komorne glasbe. Vrhunske trobente priznanih blagovnih znamk so na voljo v glasbeni trgovini Symphony International, ogledate pa si jih lahko tudi prek spleta:

O trobenti pa obstaja tudi kar nekaj precej zanimivih dejstev, ki jih mogoče še ne poznate.

  1. Trobenta se nam na prvi pogled lahko zdi kratka in kompaktna v primerjavi z večjimi medeninastimi instrumenti, kot je trombon. Vendar pa ta majhen instrument vsebuje kar okoli 195 centimetrov cevi. To je več kot povprečna velikost odraslega človeka, pa vendar se inštrument brez težav prilega v roke vsakega glasbenika.
Trobenta Yamaha YTR-8445G 04
Trobenta Yamaha YTR-8445G 04 (Symphony.si)
  1. Trobente so znane predvsem po tem, da se uporabljajo v pihalnih godbah in orkestrih. Velikokrat pa so se uporabljale v vojski. Vojske iz srednjega veka so trobento uporabljale kot signalno napravo zaradi glasnega ter bogatega tona, ki ga je bilo mogoče slišati tudi na dolge razdalje.
  2. Trobenta je obstajala že približno okoli 1.500 let pred našim štetjem. Še danes obstajajo starodavne umetniške poslikave, na primer iz leta 300 pred našim štetjem, ki prikazujejo uporabo trobente.
  3. Predhodniki trobente in korneta niso imeli ventilov. Danes pa ima trobenta tri ventile.
  4. Poznamo več vrst trobent, ki so izdelane tako, da igrajo v drugačnih uglasitvah. Nekateri najbolj znani primeri trobent imajo uglasitev v B, E, D, E, G ali C duru.
  5. Trobenta ima valjasto obliko. To pomeni, da premer cevi ostane enak skozi celotno dolžino cevi. Prav ta značilna oblika, ki se zaključi z lijakastim odmevnikom, daje trobenti njen značilen, osredotočen in vibracijski zvok.
Trobenta Vincent Bach Bb VBS1S
Trobenta Vincent Bach Bb VBS1S (Symphony.si)
  1. Sodobne trobente so izdelane iz najboljše medenine. To je zlitina bakra in cinka. Najstarejše trobente pa so bile izdelane iz različnih materialov, med katerimi lahko naštejemo lupine različnih školjk in les.
  2. Ostale različice inštrumentov iz družine trobent sta kornet in krilni rog, ki imata mehkejši zvok zaradi svojega stožčastega odmevnika. Premer cevi omenjenih instrumentov se postopoma povečuje proti koncu glasbila.
  3. Trobenta ima lahko le tri ventile, vendar pa lahko z manipulacijo omenjenih ventilov odigramo kar 45 različnih tonov.
  4. Bas trobento običajno igrajo trombonisti.

Komentiranje je onemogočeno.