Vodič za nakup ustreznih smuči

Smučarska sezona je ponovno pred vrati in veliko kupcev že vztrajno išče svoje nove idealne smuči. Če si tudi sami kupujete nove smučke, si lahko bogato ponudbo smuči ogledate v spletni trgovini Extremevital.com, kjer lahko v udobju svojega doma izberete različne artikle za šport. Če o izdelku, ki ste ga našli na njihovi spletni strani, niste prepričani, jih lahko obiščete na štirih lokacijah (Škofja Loka, Ljubljana, Radovljica, Maribor), kjer boste s pomočjo izkušenih prodajalcev zagotovo našli prave smuči.

V njihovi bogati ponudbi so na voljo tako moške smuči kot ženske smuči priznanih proizvajalcev, kot so Elan, Fischer, K2, Salomon, Völkl, Atomic, Nordica, Dynafit … Seveda niso pozabili niti na najmlajše, ki imajo prav tako na izbiro veliko modelov najboljših blagovnih znamk.

Veliko kupcev se pri nakupu novih ali prvih smuči sooča z različnimi težavami, saj ne vedo, katere smuči bodo najprimernejše za njihove potrebe in raven smučanja. Če ste tudi sami pred odločitvijo o nakupu novih smuči, se zagotovo strinjate, da ob prihodu v trgovino ne veste, kaj točno izbrati, kaj upoštevati in koliko odšteti zanje.

Pomembno je vedeti, kje boste uporabljali smuči. Ali boste smučali na utrjeni progi, vam je všeč turno smuka ali prosti slog? Nato je tu še večna dilema, kakšno velikost smuči je dobro izbrati? Ali naj bodo smuči široke ali ozke? V spodnjih priporočilih boste našli koristne informacije, ki vam bodo pomagale pri izbiri kar najustreznejših smuči.

Pri izbiri smuči je potrebno upoštevati tri ključne stvari:

  • kje boste smučali oziroma kateri stil smučanja boste izvajali,
  • raven smučanja in
  • telesno višino.

Način smučanja

1. All-round smuči

All-round smuči Atomic Redster X7 AW
All-round smuči Atomic Redster X7 AW – Extremevital.com

Ali radi zarisujete lepe zavoje na smučišču? Če je tako, vam priporočamo smuči, ki so dokaj ozke in vam omogočajo večjo odzivnost med enim in drugim zavojem ter odličen oprijem podlage. To so smuči, ki zajemajo širok spekter smučarjev in so tako tudi najbolj prodajan tip.

2. All-mountain smuči

All-mountain smuči Völkl M5 Mantra
All-mountain smuči Völkl M5 Mantra – Extremevital.com

Če tako kot na urejenih smučarskih strminah radi smuknete na rob urejenih pobočij in uživate na razgibanih snežnih pobočjih, izberite smuči all-mountain. To so dokaj široke smuči (med 75 mm in 85 mm) s precej dolgo konico in vsestranskimi lastnostmi.

3. Freeride smuči

Freeride smuči Elan Ripstick 96
Freeride smuči Elan Ripstick 96 – Extremevital.com

Imate radi snežni prah? Potem so Freeride smuči idealne za vas. To so zelo široke smuči, širše od 85 mm, zaradi česar lepše plavajo po mehkem celem snegu. Dodan imajo tako imenovan rocker profil. Ta model smuči vam bo omogočal preprost začetek zavoja in mirno ter sproščeno smučanje.

4. Freestyle smuči

Freestyle smuči Salomon TNT
Freestyle smuči Salomon TNT – Extremevital.com

Če imate radi terenske parke, če radi skačete s smučmi in preizkušate nove trike, so Freestyle smuči odlične za vas, saj imajo tako imenovane twin tip konice. To pomeni, da imajo enake krivulje v sprednjem in zadnjem delu. Ker so precej lahke, se z njimi enostavno upravlja.

Raven smučanja

1. stopnja: Začetnik

Seveda je začetnik vsakdo, ki prvič stoji na smučeh, vendar pa se morate zavedati, da ste začetnik tudi, če že znate smučati, ampak smučanja še niste popolnoma usvojili. Imate pa željo po napredovanju in po spustih po težjih smučarskih stezah in strminah. Ko kupujete smuči, se prepričajte, da so le-te prijazne do začetnikov. V spletni trgovini Extremevital.com boste omenjeni podatek dobili poleg smuči, izkušeni prodajalci pa vam bodo pomagali in svetovali pri izboru.

2. stopnja: Napredno smučanje

Smučarji z naprednim znanjem smučanja uživajo v smučanju na zelenih do rdečih pobočjih ter na različnih vrstah snega. Če spadate v to skupino, obvladate zavoje in želite napredovati ter izpolniti svojo tehniko, da boste v prihodnosti rezali ovinke. Ko kupujete smuči, bodite pri opisu pozorni na podatek, da so smuči primerne za srednje dobre ter napredne smučarje.

3. stopnja: Strokovnjak

Hitro smučate na vseh vrstah snega in na vseh pobočjih in izredno dobro veste, kako se spreminjajo različni zavoji. Smučati boste znali z vsemi smučmi, ki jih boste imeli na voljo. Nove izkušnje iščete pri profesionalnih smučarjih, ki so strokovno bolj podkovani in vam bodo pomagali, da boste še izboljšali svojo tehniko in poskrbeli za še večji užitek med smuko.

Telesna višina

Krajše kot so smuči, okretnejše so. Zato bi morali začetniki izbirati le krajše smuči. Boljši in izkušenejši smučarji ter profesionalni športniki pa lahko izbirajo tudi daljše smuči, saj jih bodo brez težav obvladovali.

  • Če radi smučate na urejenih smučarskih poteh, izberite smuči, ki so 5 do 15 centimetrov nižje kot vi.
  • Če bi radi smučali tudi izven proge, izberite smuči, ki so enako visoke kot vi ali pa so do 10 cm krajše.
  • Če imate radi Freeride smuči, imate možnost izbire med smučmi, ki so 5 cm krajše od vas do tistih, ki so 10 cm višje od vas.
  • Če obožujete smučarske trike, pa si izberite smuči, ki bodo merile enako kot vi ali 10 cm manj.

Na izbiro smuči vpliva tudi vaša teža, saj določa sposobnost nadzora nad smučmi. Lažji smučarji bodo težje nadzorovali in »upognili« trdo smučko, zato se morajo odločiti za prožne do srednje upogljive smuči. Težji smučarji pa naj izberejo smuči za napredno smuko, saj so toge smuči primerne le za profesionalne smučarje.

Seveda pa se pri izboru upošteva tudi spol smučarja.

Komentiranje je onemogočeno.