Kako zaslužiti z AdSense oglasi?

Za vse tiste, ki ne veste, kaj so Google AdSense oglasi, naj povemo, da so to oglasi, ki jih lahko vsakdo, s pomočjo HTML kode, namesti na svojo spletno stran ali blog. Oglasi, ki se s pomočjo te platforme potem prikazujejo tam, pa prihajajo s platforme Google Ads.

Pri Google Ads (bivši AdWords) gre za Googlovo platformo, s pomočjo katere se podjetja oglašujejo na tem spletnem iskalniku in povezanih spletnih mestih. Denimo, da neko podjetje, ki izdeluje okna in vrata zakupi oglaševanje in kreira oglase, se bodo ti prikazovali na spletnih straneh, za katere bo Google ugotovil, da so primerne zanje.

In kaj imam jaz od tega?

V primeru, da imate v lasti spletno stran ali blog, ki sta dobro obiskana, načrtujete pa, da bo obiska le še več, potem boste plačani za prav vsak klik obiskovalcev na te oglase. Seveda pa ne govorimo o kakšnih enormnih zneskih, saj v Sloveniji klik na takšen oglas prinese večinoma nekaj centov, morda izjemoma do približno 0,20 €.

Je pa to povsem odvisno od tega, za kakšen oglas gre in koliko za njegovo prikazovanje plačuje podjetje, ki ga objavlja. Skratka, večji obisk na vaši spletni strani pomeni več klikov na te oglase, s tem pa večji zaslužek za vas.

Optimizacija posla z AdSense oglasi

Zelo pomembno je tudi, da se zavedate naslednjih zadev. Iztržek bo večji, če je vaša spletna stran nišna, kar pomeni, da pokriva neko določeno področje. V našem primeru smo omenili oglaševalca, ki izdeluje okna in vrata. Torej, če bo vaša spletna stran namenjena gradnji ali denimo opremljanju doma, potem bo ta iztržek precej večji.

Zakaj? V prvi vrsti zato, ker se bodo na takšni strani zadrževali obiskovalci, ki jih omenjeno zanima in boste na ta način močno povečali možnosti, da jih bo premamil tudi klik na katerega izmed oglasov, ki se bodo vrteli tam. Tudi Google dobro ve, za kakšno spletno stran in obiskovalce gre, zato bo tam vrtel večinoma oglase iz te branže.

Lahko živim od AdSense oglasov?

Žal je potrebno reči bobu bob in dejati, da samo od tega verjetno ne. Ni nemogoče, je pa zelo težko na svojo spletno stran pridobiti toliko obiska, da bi se dalo živeti zgolj od tega. Seveda pa v primeru, da uspete prodreti s kakšno silno zanimivo idejo ali pa se na določene zahtevne ključne besede prebijete povsem na vrh zadetkov v Googlu, pa je mogoče tudi to.

Za kaj takšnega boste mesečno potrebovali verjetno vsaj 200.000 ali več unikatnih obiskovalcev, kar pa seveda ni povsem nemogoče. Vprašanje pa je tudi, ali s spletno stranjo ciljate zgolj na slovenske obiskovalce ali imate morda v mislih spletno stran, do katere dostopajo obiskovalci iz drugih držav ali kar celega sveta.

Se potem sploh splača vlagati trud v to?

To pa vsekakor. Še posebej zato, ker ne gre za kak poseben trud. Odpreti boste morali račun AdSense, kar storite s svojim gmail naslovom, in na spletno stran namestiti nekaj delčkov HTML kode. Vsa potrebna navodila boste dobili na sami Google AdSense platformi, lahko pa pobrskate tudi po kakšnih forumih s to tematiko. Od tam dalje bo vse skupaj potekalo samo od sebe, vi pa boste le še dnevno preverjali stanje in koliko € se je nabralo na vašem računu.

Na ta način boste v najslabšem primeru imeli verjetno pokrite vsaj letne stroške za domeno in gostovanje, kar pa prav tako ni slabo. Nič kaj nenavadnega ne bi bilo, če bi vam uspelo zaslužiti tudi nekaj 100 € mesečno, a to pač ni dovolj za preživetje, o čemer smo predhodno govorili. Za kakšno večerjo, kosilo, morda letni dopust pa se utegne nabrati.

Komentiranje je onemogočeno.