Kako se izogniti spletnim prevaram?

Postali smo družba interneta, saj smo vsakodnevno povezani na splet in dobesedno odvisni od njega. Ne glede na to, za kaj ga uporabljamo, je postal praktično nepogrešljiv. Informacije, delo, zabava, nakupovanje, … pravzaprav vse, kar si človek zamisli, se danes dogaja v poplavi ničel in enic na širnem svetovnem spletu.

Tam pa ni nič drugače kot v našem fizičnem svetu. Na nas, poleg vsega dobrega, prežijo tudi slabe reči. Ena teh je, da smo internet dobesedno integrirali v svoje življenje in se ob uporabi miške in tipkovnice (ali mobilnega telefona) čisto preveč sprostimo. In od kod na nas prežijo nevarnosti?

Kraja osebnih podatkov in identitete

Ljudje vsakodnevno poročajo o krajah osebnih podatkov, kot so imena, priimki, naslovi bivališč, uporabniška imena, gesla in celo številke bančnih kartic, s katerim lahko plačujejo na spletu. Pa niti ne gre vedno za klasično »krajo«, saj pod pretvezo, da so te podatke uporabniki dolžni dati, te predajo sami od sebe. Žal pa ne vedno pravim osebam.

S temi podatki, do katerih sicer nepridipravi ne bi imeli dostopa, nato odpirajo različne račune in profile na raznih spletnih straneh in tam počnejo, kar jih je volja. V vašem imenu! To pa ni najbolje, kajne? Prav zato je potrebno biti skrajno previden pri tem, komu zaupate osebne podatke.

Plačilne in kreditne kartice

Te so med nepridipravi še kako priljubljene, saj lahko z njimi brez težav nakupujejo preko spleta. V nekaj minutah zapravijo pravo malo bogastvo in vam zapustijo zgolj stroške. Banke seveda nudijo določeno zavarovanje odtujenih vsot, a gre nekako tako kot s kaskom pri avtomobilu.

Kreditne kartice
Pozorni bodite, kam na spletu boste vnašali številko svoje kreditne kartice.

Če se zaletimo vinjeni, smo sami dolžni plačati vso škodo. Pri bankah ne gre povsem enako, a vsekakor ni najboljši podatek, da smo tujcem na spletu kar sami predali številke in PIN kode, potrebne za opravljanje plačil.

Varna in ne-varna spletna mesta

Preden na katerikoli spletni strani ali trgovini vpišete svoje osebne podatke ali celo kaj kupite, se vedno pozanimajte o varnosti tega spletnega mesta. To storite tako, da najprej uporabite zdravo »kmečko« pamet in na oko ocenite, ali je res vse videti, kot je treba. Potem povsem zgoraj v okencu, kjer je navedena domena, v levem kotu poiščite ikono ključavnice in kliknite nanjo. Sledilo bo obvestilo o tem, da je spletna stran zaščitena.

Sicer pa Google ne-varne spletne strani samodejno takoj jasno označi tako, da pred domeno prikaže napis »Ni varno«. Varne strani pred domeno uporabljajo https, kar pomeni, da imajo nameščen SSL certifikat, ki izmenjavo podatkov med vami in spletnim mestom zakodira in tako prepreči tretjim osebam, da bi prišle do njih.

Prevare preko e-pošte

Žal je tudi e-pošta velikokrat izrabljena za najrazličnejše prevare, v katerih z dodelanim sporočilom nepridipravi poskrbijo, da je to videti kot uraden dopis banke ali katere druge znane ustanove, ki od vas zahteva določene podatke. Zapomnite si, da te reči nikakor ne potekajo na ta način. Preko e-pošte, namreč.

Prav tako so pogosti primeri izsiljevanja. V tem primeru boste največkrat prejeli sporočilo z vsebino, ki bo navajala, da so vam vdrli v spletno stran, e-poštni račun, računalnik ali kam drugam, in da imajo o vas kakšne nečednosti ali zaupne podatke. Seveda bodo od vas zahtevali določeno plačilo, sicer bodo vse skupaj objavili na spletu.

Navadno gre v teh primerih za naključno ciljanje, kar pomeni, da se z vami pogovarja kar program ali tako imenovani spletni robot. Še en signal, da gre za prevaro, je, da navadno zahtevajo plačila v neizsledljivih kriptovalutah, vedno pa zahtevajo, da jim na to sporočilo ne odgovarjate, ampak enostavno samo plačate.

Zakaj? Zato, ker tega naslova seveda sploh ni in vaše e-pošte nihče ne bi videl. Tega nikar ne počnite, ampak izbrišite prejeto pošto. Ne klikajte na nobeno povezavo v sporočilu. Če ste v dvomih, ali pa so vam dejansko vdrli v računalnik in ga zaklenili, o tem obvestite pristojne organe ne glede na to kaj mislite, da nepridipravi vedo o vas.

Pa ostanite varni na spletu!

Komentiranje je onemogočeno.