5 nasvetov za lepe nohte

Zanimivo, kaj vse nohti povedo o svojem lastniku. V prvi vrsti seveda pokažejo na stopnjo higiene, potem (pri ženskah) na smisel za modo in stil ter tudi na zdravje vsakega posameznika. In ne le urejenost ženskih nohtov. Zelo pomembni so tudi tisti na moških rokah.

Neka anketa v Sloveniji, ki je ženske spraševala o tem, kaj jih pri moškem najbolj privlači, je razkrila zanimiva dejstva. Poleg stopnje razvitosti možganov se povsem pri vrhu znajde tudi urejenost njihovih nohtov. Torej, tudi za fante še kako velja, da morajo imeti urejene nohte, če želijo biti puncam všeč. Pa si oglejmo 5 nasvetov za lepe nohte.

1. Hrana za nohte

Kot že rečeno, se na nohtih odrazi zdravje posameznika. Zdravje pa je v veliki meri odvisno tudi od načina prehrane. Torej »si kar ješ« pravijo in imajo kar prav. Če na nohtih opazite bele lise, pomeni, da vam primanjkuje kalcija.

Če so razpokani ali krhki, vam verjetno primanjkuje vitaminov B kompleksa. Nohti, pri katerih se pojavijo vdolbinice, nakazujejo na težave s kožo, kot je na primer luskavica. Če si želite lepih in sijočih nohtov, jejte živila, bogata s cinkom (rdeče meso, temna čokolada) in selenom (oreščki, tuna, jajca).

2. Zavarujte svoje roke

Če v službi opravljate delo, ki vpliva na vaše roke in nohte, jih imate veliko v vodi, na prostem, v vetru, mrazu in vročini, jih skušajte karseda dobro zaščititi. Včasih bodo dovolj že primerne rokavice, spet drugič nanos kakšne kreme ali laka. Skrivanje poškodovanih nohtov za umetnimi ali debelimi sloji laka ne bo pripomoglo k njihovemu zdravju.

3. Pozor na glivice

Ker se nohti nahajajo tudi na nogah, ki so v poletnih mesecih prav tako odraz vašega zdravja, je potrebno poskrbeti tudi zanje. Kakšno glivično obolenje in njihova porumenelost vsekakor ne bosta dobrodošla. Bodite previdni, kadar stopate v bazen, ali pa morda izmenjujete kakšno športno obutev. Po koncu vedno poskrbite za higieno.

Če želite svoje nohte zaščititi pred glivično okužbo, jih negujte z oljem čajevca, ki je odličen proti nadležni bolezni. Ta se sicer lahko pojavi kljub preventivnim postopkom, takrat pa je čas za močnejša orožja, ki so na voljo v lekarni. S hujšimi glivičnimi okužbami se mora spopasti celo zdravnik.

4. Urejanje nohtov

Pod urejanje nohtov spada marsikaj, pa pričnimo s striženjem. Še posebej na nogah pazite, da ne boste nohtov strigli na okroglo. Nohte pristrizite v ravni liniji, s čimer se boste izognili neprijetno bolečemu vraščanju.

Po striženju nohte nežno popilite, da zgladite hrapav rob. Nohte na pred spanjem nahranite z ustrezno nočno kremo za nohte, lepi in sijoči pa bodo tudi, če jim boste privoščili masažo z oljem jojobe.

5. Pozor pri izbiri obutve

Primerna obutev je še kako pomembna za videz in stanje vaših nohtov na nogah. Pretesni čevlji bodo ves čas pritiskali na nohte in jih na ta način deformirali. Nohti pod konstantnim pritiskom in ujeti v vlažno okolje se hitro spremenijo, postanejo krhki in lomljivi. Prav tako se lahko pripeti, da se takšni nohti obarvajo.

V kolikor opazite kakršnekoli spremembe in težave z nohti, obiščite kozmetični salon, kjer vam bodo znali pomagati ali vsaj ustrezno svetovati. Zapomnite si, videz vaših nohtov je ogledalo vašega zdravja.

Komentiranje je onemogočeno.